Center Holistic / Članki / Vam kandida greni življenje?

Vam kandida greni življenje?

Vam kandida greni življenje?
Deli s prijatelji:

Kandido imamo pravzaprav vsi, saj gre za kvasovko, ki je naravno prisotna v našem telesu.

Če ste zdravi, imate močan imunski sistem in je vaše telo v ravnovesju, bodo koristne bakterije ohranjale normalno prisotnost kandide. Vendar pa se težava pojavi, če se vaše telo znajde v neravnovesju zaradi bolezni, hormonskih težav, dolgotrajnejšega uživanja antibiotikov ali neustreznih prehranjevalnih navad. Vse to lahko namreč povzroči dvig normalne ravni kandide, s čimer so povezane številne nevšečnosti.

plini so eden glavnih znakov prerazširjene kandide

Napihnjenost

Simptomi kandide ne zajemajo zgolj glivic, s katerimi jo ljudje večinoma povezujejo. V primeru, da vaše zdravje ni tako dobro, kot naj bi bilo, lahko namreč kandida prizadene vaše celotno telo na različne načine. V primernem okolju se kandida razvije iz kvasovke v glivično obliko, spore pa nato potujejo skozi črevesno steno po vsem telesu. Glivice lahko poškodujejo vaše črevesne stene do takšne mere, da je omogočen prehod toksinov v krvni obtok. To stanje imenujemo »sindrom prepustnega črevesja« in pogosto vodi do alergije na določeno hrano, migrene in depresije. Povišana raven kandide v črevesju pa bo povzročila težave, kot so napihnjenost, diareja ali po drugi strani zaprtje.

Ko glivične spore kandide preidejo v vaš krvni obtok, lahko potujejo v kateri koli del telesa. Za svoje preživetje potrebujejo sluznico, zato so nožnica, pljuča in sinusi še posebej primerno okolje za njihov razrast. Tam z uničevanjem celičnih membran zagotavljajo hrano drugim bakterijam in virusom.

Kandida lahko povzroča motnje endokrinega sistema, ki nadzoruje raven hormonov v vašem telesu. To lahko vodi do številnih neprijetnosti in simptomov, kot so pridobivanje ali izgubljanje teže, menstrualne težave, bolečine v sklepih in mišicah, astma, seneni nahod in kronična utrujenost.

Za nastanek kandide ni posebnega razloga. Povzročitelj težav se lahko razlikuje od človeka do človeka. Enostavno ne obstaja zgolj en sprožilec, ki bi bil kriv za previsoko raven kandide v telesu, temveč lahko govorimo o različnih dejavnikih, ki prispevajo k nastanku težav pri ljudeh, ki so zanje dovzetni. Kandido lahko sproži dolgotrajno jemanje antibiotikov, ki uničijo koristne bakterije, ki sicer ohranjajo raven kandide v ravnovesju. Prav tako se lahko kandida pojavi zaradi hormonskega neravnovesja, ki je posledica jemanja kontracepcijskih tablet, pubertete, nosečnosti ali menopavze. Kandido lahko povzroči tudi nezdravo prehranjevanje, ki zajema veliko sladkorja in procesirane hrane. Uravnotežena dieta, bogata z ekološko pridelanimi živili, tako mnogim ljudem pomaga pri boju s kandido.

O kandidi obstaja relativno malo statističnih podatkov, kar bi lahko pripisali dejstvu, da medicinska stroka še vedno ni povsem enotna glede škodljivosti povišane ravni kandide. Po znanih podatkih naj bi bile h kandidi bolj nagnjene ženske kot moški, z njo pa se spopada tudi precejšen delež otrok. Pomemben naj bi bil tudi genetski vpliv, še posebej če zaradi težav s kandido trpi otrokova mama.

Če želite kandido resnično premagati, boste morali odkrite vzroke, ki so privedli do nje.

Naključno izločanje določenih prehranskih skupin, ki ga svetujejo mnogi priročniki, napisani na to temo, vam lahko vzame veliko časa in energije, vendar ne zagotavlja dejanskega izboljšanja situacije. Velikokrat gre zgolj za domneve.

ingverjev čaj

Ingverjev čaj

Kandida se hrani s sladkorjem, zato je priporočljivo, da se ob nastanku težav odpoveste saharozi in glukozi, ki ju lahko najdete v slaščicah in mnogih vnaprej pripravljenih jedeh. Ta hrana je v vsakem primeru vse prej kot koristna za vaše zdravje. Več polemik odpira vprašanje, ali je lahko škodljiv tudi sladkor, ki je v sadju. Nekateri ljudje s kandido sadje dobro prenašajo, spet drugim lahko povzroča določene težave. Ker ima sadje mnogo drugih koristnih učinkov, še posebej če je ekološko pridelano, je smiselno iz prehrane najprej izločiti vse druge nezdrave vire sladkorja, preden se začnete izogibati tudi sadju. Najbolje, da se čim bolj izogibate alkoholnim pijačam, saj vsebujejo visok odstotek sladkorja.

Kot pri drugih zdravstvenih težavah je tudi pri kandidi priporočljivo, da ste čim bolj fizično aktivni. Telesna vadba povečuje raven kisika v vašem telesu, kar je zelo koristno v boju proti kandidinim sporam, in obenem zmanjšuje raven stresa.

Spopadanje s kandido vas lahko precej izčrpa, predvsem zaradi dejstva, da je običajno zelo težko ugotoviti, kaj je sploh narobe. Pri mnogih ljudeh postanejo simptomi tako hudi, da potrebujejo celo bolniški dopust. Prav zato je tako zelo pomembno, da dobite ustrezno diagnozo.

Smiselno je testiranje ravni železa, kalija in drugih mineralov. Kot mnoge druge glivice je namreč tudi kandida odvisna od primanjkljaja kisika. Če vaša kri ne vsebuje dovolj železa, s pomočjo katerega poteka prenos kisika po telesu, je to dobra novica za kandido, precej slabša pa za vaše počutje in zdravje. Nobena stroga prehranska dieta ne bo delovala, če je pravi krivec za vaše težave v resnici pomanjkanje železa.

Prepričajte se, ali nimate morda alergije ali intolerance na določeno hrano. Če vaše telo težko razkraja in prebavlja določene snovi, se te lahko kopičijo v vašem črevesju in hranijo kandido, kar bo situacijo znatno poslabšalo. Namesto nepremišljenega izločanja pšeničnih izdelkov, mleka, mlečnih izdelkov in kvasovk se je smiselno najprej prepričati, ali ste v resnici alergični/intolerantni.

Uravnotežena dieta je pomembna pri ohranjanju zdravega in močnega imunskega sistema. Mnogim ljudem s kandido primanjkuje esencialnih maščobnih kislin, med katere spadajo tudi maščobne kisline omega 3, zato je pomembno, da je vaša prehrana čim bolj bogata z njimi. Izvrsten vir so lahko ekološko pridelana lanena semena, ki jih pred zaužitjem za nekaj časa namočite v vodi. Dobra izbira so tudi hladno stiskana ekološko pridelana olja rastlinskega izvora. Prav tako je priporočljivo, da poskrbite za zadosten vnos vitaminov in mineralov – ob morebitnem neravnovesju namreč vaše telo slabše kot sicer absorbira hranila, ki jih potrebuje za normalno delovanje. V takem primeru je smiselno razmisliti tudi o dodatnem uživanju prehranskih dopolnil.

Probiotični izdelki ali prehranska dopolnila so lahko koristni za ponovno vzpostavljanje normalne ravni koristnih bakterij, ki nadzorujejo kandido, v vašem črevesju.

Nekateri ljudje postanejo depresivni zaradi vpliva, ki ga ima kandida na njihovo življenje, zato je pogovor o stiskah, ki jih povzroča spopadanje s to vse prej kot prijetno nadlogo, izjemno pomemben.

Kandido je mogoče povsem premagati, čeprav to zahteva nekaj časa in truda. Odkrivanje pravega vzroka je ključno, saj lahko le tako ustrezno ukrepate in si znova zagotovite dobro zdravje in počutje.

Za testiranje pomanjkanja mineralov, intolerance na hrano in razširjenosti kandide pokličite na 030 692 730, vsak dan, men 10:00 in 15:00.

Kalijev askorbat z ribozo poskrbi za absorbcijo kisika in drugih hranil v celice, s tem pa izpodriva toksine, viruse in bakterije.

vir: http://www.healthy-magazine.co.uk/experts/15-secrets-about-candida

Loading...