Center Holistic / Neuvrščeno / Umetni hormoni

Umetni hormoni

Umetni hormoni
Deli s prijatelji:

Vedno več žensk uporablja sintetične hormone. V najstniških letih za ureditev menstrualnih ciklusov, kasneje za preprečevanje nosečnosti, nato zaradi težav v meni.

Pa so vsi ti umetni hormoni za naše zdravje neškodljivi in brez stranskih učinkov, da jih kar tako brezbrižno vnašamo vase, mnoge med nami nepretrgoma več let?

Kotracepcijske tabletke delujejo tako, da v našem telesu motijo naravno hormonsko ravnovesje. Sintetične oblike estrogena in progesterona onemogočajo normalen potek dozorevanja jajčeca, preprečujejo ovulacijo in spreminjajo stanje naših sluznic.

Najbolj zanimivo mi je dejstvo, da hormonsko kontracepcijo predpisujejo vedno mlajšim dekletom, ki šele odraščajo, njihovo hormonsko ravnovesje se šele vzpostavlja ( za npr. urejanje ciklusa in zdravljenje aken).

Tudi sama sem pri 16 letih dobila tabletke, da bi se mi uredil cikel. Če zdaj pogledam nazaj, jih zagotovo ne bi jemala, saj so mi prinesle le številne posledice, na žalost negativne. In dobro se zavedam stranskih učinkov, ki jih tabletke v resnici imajo.

Tablete in umetni hormoni

In sploh, le kako naj bi sintetična kontracepcija uredila in spravila v ravnovesje delovanje naših žlez, če pa se v telesu ni samo vzpostavilo normalno hormonsko ravnovesje?

Ob jemanju kontracepcije je telo v stanju umetne nosečnosti. Vsi pa vemo, da v nosečnosti ciklusov ni, prav tako ni ovulacije, jajčniki so v mirovanju. Krvavitev, ki se pojavi po obdobju 21-dnevnega jemanja tabletk, je le odtegnitvena krvavitev, ki je posledica nenadnega upada hormonov in to ni menstruacija.

In vedno bolj, ko hodim po svetu in se udeležujem različnih predavanj, seminarjev in izobraževanj, vedno bolj mi je jasno, kako škodljiva je uporaba kontracepcije.

Vedno pišem in vem, da vsi že veste, vendar je za naše zdravje ključna dobra in zdrava črevesna flora v kateri prevladujejo dobre in zdravju  koristne mlečnokislinske bakterije. Kontracepcija pa uničuje dobre bakterije, zakisa naše telo  in tako poskrbi za ugodno okolje slabim bakterijam in glivam, med njimi tudi vsem zelo znani kandidi.

Glive in bakterije izločajo strupe, živčne pline, ki nas zastrupljajo. Telo za svojo nevtralizacijo in odstranitev presežka toksinov pospešeno črpa svoje zaloge vitaminov in mineralov (kalcij, kalij, železo, C vitamin…).  Zaradi kontracepcija se poveča naša potreba po vitaminih in mineralih.

Vse ženske, ki jemljejo kontracepcijo, bi morale še dodatno uživati več sadja in zelenjave ter poskrbeti za splošno dobro uravnoteženo prehrano, bogato z vitamini in minerali.

Prav tako ženske, ki jemljejo kontracepcijske tabletke, ne bi smele kaditi. Kajenje pomembno dviguje tveganje za nevarne neželene učinke na srce in ožilje.

Kontracepcija  vpliva tudi na proces strjevanja krvi in viša tveganje za nastanek krvnih strdkov .

Poleg tega nam plini, ki jih glive izločajo, še dodatno zmešajo hormonsko ravnovesje.

kontracepcija in umetni hormoni

Vam je znano napenjanje, prebavne težave, utrujenost, glivična vnetja, depresija, mrzle roke in noge?

To pa so le začetni stranski učinki. Sledijo slabosti, glavobolij, vnetja nožnice, urinarni infekti, težave s kožo, lasmi in nohti, vnetja dlesni, nastajanje celulita in debelost.

Stranski učinek kontracepcije je tudi tveganje za razvoj raka na dojkah.

Nihče mi ne bo rekel, da to ni res. Dnevno sem v stiku z veliko preveč ženskami z rakom prsi in veste, kaj je njihov najpogostejši stavek – dolgo sem bila na kontracepciji…

Prav tako se na vseh izobraževanjih, seminarjih in učenjih alternativnega zdravljenja po tujini redno srečujem s priznanimi strokovnjaki, zdravniki in raziskovalci, ki kontracepcijo močno odsvetujejo.
Znanstveniki z bolnišnice Altoona v Pennsylvaniji so objavili rezultate 34 študij med mladimi ženskami po vsem svetu, ki so jemale oralno kontracepcijo, preden so prvič zanosile. Raziskovalci so odkrili, da se je pri ženskah, ki so jemale tablete več kot štiri leta pred prvo nosečnostjo, za 52 odstotkov povečalo tveganje za obolevnostjo za rakom na dojkah.

Številni neodvisni laboratoriji dokazujejo, da kontracepcijske tabletke lahko povečajo možnost za raka dojke, še posebno, če ženska jemlje kontracepcijo v obdobju pred rojstvom prvega otroka.

In med uporabnicami kontracepcije je vedno več mladih žensk oz. najstnic.

Zdravnik kontracepcijskih tabletk ne smejo poredpisati  ženskam z obolenjem srca in ožilja, rakavim obolenjem rodil ali dojk, doječim ženskam, ženskam, ki imajo zvišan krvni pritisk, sladkorno bolezen, kadilkam, ki so starejše od 35 let in ženskam, ki imajo migreno. Vam ti podatki kaj povedo?

Seveda se vsaka izmed nas odloči sama, čemu bo dala prednost in večji pomen. Ali bomo jemale kontracepcijo in s tem tvegale številne stranske učinke? Ali pa bomo zase poskrbele na naraven način, dale svojemu telesu možnost, da samo vzpostavi normalno hormonsko ravnovesje.

Kot zanimivost, svojim hčerkam kar 75% žensk ne bi priporočilo hormonske terapije.

Obstajajo številni naravni  fitoestrogeni, ki uravnavajo naše hormonsko ravnovesje. Zato poskrbite za svojo prehrano. Uživajte v sadju, zelenjavi in žitaricah, ne pozabite na laneno seme, čičerko, tofu, česen, stročnice, divji oves, špinačo. Zelo dobra zelišča so divja konopljika, grozdnata svetilka in izvleček oz. laboratorijsko predelana snov diosegenin iz divjega yama oz. naravna progesteronska krema.

Ne pozabite na pomembne maščobne kisline iz lanenega olja, svetlinovega olja in olja ščeničnih kalčkov.

Jaz zase vem, kako bi se še enkrat odločila, če bi bila danes spet stara 16 let. 

Loading...