Rak črevesja je zelo pogosta oblika raka in prehrana igra pri tej obliki raka veliko vlogo.
.
Kaj je rak črevesja?
.
Rak črevesja je rak, ki prizadene tanko ali debelo črevo ali rektum.
.
Kateri dejavniki povečujejo diagnozo rak črevesja?
.
Rak črevesja se povečuje s staranjem, nanj pa vplivajo tudi prehrana, življenjski slog, dednost in druge bolezni.
.
Katera hrana je pri diagnozi rak črevesja priporočljiva?
.
Eden od najbolj izpostavljenih dejavnikov tveganja pri diagnozi rak črevesja je prehrana. Slabe prehrambene navade in debelost, ustvarjata veliko tveganje za nastanek raka črevesja.
.
Katero hrano je pri diagnozi rak črevesja potrebno opustiti?
.
- Rdeče meso po zadnjih raziskavah bistveno poveča tveganje za nastanek raka črevesja
- Mlečni izdelki
.
Študija je pokazala, da so ljudje, ki pojedo veliko rdečega mesa, sira, jajc in rafiniranega škroba, veliko bolj izpostavljeni raku črevesja in so imeli kar 2 krat večje tveganje za diagnozo rak črevesja, v primerjavi s tistimi, ki so prednost dajali rastlinski hrani.
Novejše raziskave so prav tako pokazale, da je “dnevno povečanje uživanje 100 gramov rdečega mesa, povezano s kar do 17% večjim tveganjem za nastanek raka črevesja.
Vsakih 50 g rdečega mesa, tudi npr. salame ali slanine, za 18% poveča raka črevesja.
- alkohol
- nikotin
- rafinirana in zapakirana hrana
.
Kaj pa je priporočljivo jesti, če želite telo zaščititi pred rakom črevesja?
.
Po zadnjih raziskavah lahko prehrana z visoko vsebnostjo sadja, zelenjave, stročnic in nerafiniranih žit, pomaga preprečiti raka črevesja.
Veganska in vegetarijanska hrana sta najboljša izbira pri preprečevanju raka črevesja.
V raziskavah so dokazali, da ljudje, ki so jedli raznovrstno vegansko oz. vegetarijansko hrano, niso zboleli za rakom črevesja.
.
- Jejte majhne obroke
- Uživajte v oreščkih, kot so lešniki, mandlji, orehi
- Uživajte raznovrstno zelenjavo
- Sadje jejte bolj na tešče, naj bo ekološko in ne preveč sladko
- Popijte veliko sveže vode
.
Raziskave v onkologiji so dokazale, da prehrana z veliko vlaknin pomaga preprečiti raka črevesja, prav tako pomaga vsem tistim, ki so že zboleli za rakom črevesja.
Prav tako so z raziskavo dokazali, da približno 60 g oreščkov na dan, za kar polovico zmanjša tveganje za raka črevesja.
Med drugim pa je dr. Victor Moreno z univerze v Barceloni dokazal, da so življenjski dejavniki, ki vključujejo prehrano in življenjski slog, pomembnejši od genetskih dejavnikov v povezavi s tveganjem nastanka raka črevesja.
In ne pozabite na zeolit, ki iz črevesja in drugih telesnih organov, pomaga odpraviti vse strupe in nakopičene toksine, bakterije in viruse ter težke kovine.